Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÖzyılmaz, Ayşe
dc.contributor.authorTaşni, Belkıs
dc.date.accessioned2020-12-22T11:09:23Z
dc.date.available2020-12-22T11:09:23Z
dc.date.issued2017en_US
dc.date.submitted2017
dc.identifier.citationTaşni, B. (2017). Baraküda (sphyraena sphyraena linnaeus, 1758), kupez (boops boops linnaeus, 1758), levrek (dicentrarchus labrax linnaeus, 1758) ve çipuranın (spaurus aurata linnaeus, 1758) mevsimsel biyokimyasal özellikleri. (Yüksek Lisans Tezi). İskenderun Teknik Üniversitesi / Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Hatay.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12508/1541
dc.description.abstractBu çalışmada, baraküda (Sphyraena sphyraena), kupez (Boops boops), levrek (Dicentrarchus labrax) ve çipura (Spaurus aurata) balıklarının mevsimsel olarak (kış, ilkbahar, yaz ve sonbahar) besin içeriği (nem, yağ, kül) ve yağ asitleri komposizyonlarındaki değişimler incelenmiştir. Ayrıca, mikro ve makro element içeriklerinde meydana gelen değişimleri belirlenmiştir. Çalışılan balıkların besin içeriği analizleri sonucunda tüm mevsimlerde nem, yağ, kül değer aralıkları sırası ile baraküda için %72,27-78,48, %2,32-8,97, %1,17-1,87, kupez için %74,49-79,82, %1,56-8,08, %1,14-1,67, levrek için %73,46-76,22, %3,85-7,37, %1,03-1,26 ve çipura için %72,15-75,38, %3,01-7,19, %1,20-1,34 bulunmuştur. Yapılan yağ asidi analizleri sonucunda baraküda, kupez, levrek ve çipuranın kas dokularında sırası ile 24, 27, 21 ve 25 farklı yağ asidi tespit edilmiştir. Araştırmada kullanılan balıklarda tüm mevsimlerde tespit edilen en yüksek yağ asidi C16:0, C18:1n9, C18:2n6, ve C22:6n3 bulunmuştur. Balık kas dokularında ölçülen yağ asitlerinin miktar bakımından yağ asitleri arasındaki ilişki; baraküda C16:0>C18:1n9>C22:6n3, kupez C22:6n3>C16:0>C18:1n9, levrek ve çipurada C18:1n9>C18:2n6>C16:0. Balıkların yağ asitleri bileşenleri üzerine mevsim etkisi tespit edilmiştir. Ayrıca bu çalışmada balıkların kas dokusundaki makro elementlerden Mg, P, Ca, K ve mikro elementlerden Fe, Cu, Zn seviyeleri mevsimsel araştırılmıştır. Çalışılan makro elementlerden K ve P elementlerinin çalışılan tüm balıklarda ve tüm mevsimlerde en yüksek iki element olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada incelenen balıkların kas dokularında ölçülen mikro element seviyeleri bakımından elementler arasındaki ilişki baraküda, kupez ve çipura Fe>Cu>Zn iken levrekte Cu>Fe>Zn olarak hesaplanmıştır.en_US
dc.description.abstractIn this study, seasonal (winter, spring, summer, and autumn) variations of the biochemical composition's European barracuda (Sphyraena sphyraena), bogue (Boops boops), sea bass (Dicentrarchus labrax), and sea bream (Spaurus aurata) will be investigate. For this purpose proximate composition (protein, lipid, moisture, and ash), fatty acid composition will determined. Additionally, macro and micro elements of the fish determined seasonally. In terms of proximate analysis results of moisture, lipid, and ash were found to be in the range of 72.27-78.48%, 2.32-8.97%, 1.17-1.87% for barracuda for %74.49-79.82, 1.56-8.08%, 1.14-1.67% for bogue, 73.46-76.22%, 3.85-7.37%, 1.03-1.26% for sea bass, and 72.15-75.38%, 3.01-7.19%, %1.20-1.34 for sea bream, respectively. A total of 24, 27, 21, 25 different fatty acids were determined for barracuda, bogue, sea bass, and sea bream, respectively. The major fatty acids of the all species for all seasons were found out as C16:0, C18:1n9, C18:2n6, ve C22:6n3. The first three major fatty acids levels were measured in the shown order; C16:0>C18:1n9>C22:6n3 for barracuda, C22:6n3>C16:0>C18:1n9 for bogue, C18:1n9>C18:2n6>C16:0 for sea bass, for sea bream. Based on the data of this present study, seasons has a strong effect on some certain fatty acids. Moreover, macro (Mg, P, Ca, K) and micro elements (Fe, Cu, Zn) of these fish were investigated seasonally. The amount of the K and P were measured to be the highest two macro elements. The levels of the micro elements were calculated in the shown order; Fe>Cu>Zn for barracuda, bogue, and sea bass and Cu>Fe>Zn for sea bream. All fish used in this current study are a good source of lipid, fatty acids, and element K and P.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİskenderun Teknik Üniversitesi / Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü / Su Ürünleri Anabilim Dalıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBesin içeriğien_US
dc.subjectElementen_US
dc.subjectMevsimselen_US
dc.subjectYağ asidien_US
dc.subjectProximateen_US
dc.subjectSeasonalen_US
dc.subjectFatty aciden_US
dc.titleBaraküda (sphyraena sphyraena linnaeus, 1758), kupez (boops boops linnaeus, 1758), levrek (dicentrarchus labrax linnaeus, 1758) ve çipuranın (spaurus aurata linnaeus, 1758) mevsimsel biyokimyasal özelliklerien_US
dc.title.alternativeSeasonal biochemical properties of european barracuda (sphyraena sphyraena linnaeus, 1758), bogue (boops boops linnaeus, 1758), sea bass (dicentrarchus labrax linnaeus, 1758), and sea bream (spaurus aurata linnaeus, 1758)en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentMühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.isteauthorÖzyılmaz, Ayşe
dc.relation.indexİndeks Bilgisi Yoken_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster