Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzer Canarslan, Nur
dc.contributor.authorYılmaz Uz, Canan
dc.date.accessioned2021-01-04T07:26:27Z
dc.date.available2021-01-04T07:26:27Z
dc.date.issued2019en_US
dc.identifier.citationÖzer Canarslan, N., Uz Yılmaz, C., (2019). Annelerin ve Hamilelerin Organik Gıda Satın Alma Davranışları, Gaziantep University Journal of Social Sciences, 18 (1), 457-478. https://doi.org/10.21547/jss.436433en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.21547/jss.436433
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12508/1606
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/jss/issue/42601/436433
dc.description.abstractSon yıllarda, özellikle tarım alanındaki yeni üretim tekniklerinin özellikle insan sağlığının üzerindeki olumsuz etkileri, tüketici tercihlerini değiştirmiş, alışverişte daha doğal gıdaların tercih edilmesine vesile olmuştur. Tüketici talebinde yaşanan bu değişim, dikkatleri organik gıda üzerine çekmiş, özellikle tüketici açısından incelenmesini gerekli kılmıştır. Nitekim, bu talep artışıyla beraber, organik gıda tüketim davranışlarıyla ilgili yerli ve yabancı literatürde araştırma sayısında artış olmuştur. Yapılan araştırmaların pek çoğunda organik ürün satın alanların genellikle çocuk sahibi kadınlar olduğu görülmüştür. Bu çalışmada literatürdeki diğer çalışmalardan farklı olarak sadece annelerin ve anne adaylarının (hamilelerin) organik gıdalara yönelik algılarının, satın alma sebeplerinin, satın alma engellerinin ve ödeme istekliliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma verileri anket yöntemi ile toplanmış, anket uygulaması sosyal medyada gerçekleşmiştir. Araştırmanın örneklemini, daha önce en az bir kere organik gıda satın almış 601 anne veya anne adayı katılımcı oluşturmuştur. Araştırma sonuçlarına göre katılımcılarının en çok tükettiği organik gıdanın yumurta olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırma değişkenlerinin katılımcıların demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı Kruskal Wallis testi ile test edilmiş ve anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Katılımcıların ödeme isteklilikleri koşullu değerleme yöntemi ile hesaplanmış, yumurta için %131, salça için %132, kavanoz maması için ise %175 ödeme isteğinde artış belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractIn recent years, the negative effects of new production techniques in agriculture, especially on human health, have changed consumer preferences and have led to the preference of more natural foods for shopping. This change in consumer demand has attracted attention to organic food, especially in terms of consumers. As a matter of fact, with the increase of this demand, the number of researches in domestic and foreign literature about organic food consumption behavior has increased. Most of the researches have found that organic product buyers are usually children-owned women. In this study, unlike other studies in the literature, it is aimed to determine the perceptions, purchasing causes, purchasing barriers and willingness to pay only for mother and mother candidates (pregnant women). The research data were collected by the questionnaire method and the questionnaire was performed in the social media. The sample of the study consisted of 601 mothers or mothers candidates who had previously bought organic food at least once. Results show that the most consumed organic food by research participants is egg. The Kruskal Wallis test was used to test whether the research variables differed according to the demographic characteristics of the participants and significant differences were found. Participants' willingness to pay was calculated by the contingent valuation method, with an increase of 131% for eggs, 132% for tomato paste, 175% for jar baby food.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherGaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisien_US
dc.relation.isversionof10.21547/jss.436433en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectOrganik gıdaen_US
dc.subjectÖdeme istekliliğien_US
dc.subjectAnne tüketicileren_US
dc.subjectOrganic fooden_US
dc.subjectWillingness to payen_US
dc.subjectMother consumersen_US
dc.titleAnnelerin ve Hamilelerin Organik Gıda Satın Alma Davranışlarıen_US
dc.title.alternativeMother’s and Pregnant’s Organic Food Purchasing Behaviorsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalGaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisien_US
dc.relation.journalGaziantep University Journal of Social Sciences
dc.contributor.departmentHavacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi -- Havacılık Yönetimi Bölümüen_US
dc.identifier.volume18en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage457en_US
dc.identifier.endpage478en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.isteauthorYılmaz Uz, Canan
dc.relation.indexTR-Dizinen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster