Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAtlı, Hüseyin Fatih
dc.contributor.authorŞahin, Ahmet
dc.date.accessioned2022-01-05T07:11:59Z
dc.date.available2022-01-05T07:11:59Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationAtlı, H.F., Şahin, A. (2021). Hatay İli Dörtyol İlçesinde Portakal Üretim ve Pazarlaması. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 8(3), 834 - 846. https://doi.org/10.30910/turkjans.817187en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.30910/turkjans.817187
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12508/2054
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/turkjans/issue/64226/817187
dc.description.abstractDünyada turunçgiller üretiminin yaklaşık %50’sini portakal oluşturmaktadır. Türkiye dünya portakalüretiminde 7. sırada yer almakta ve portakal üretiminin yaklaşık %4’ünü karşılamaktadır. Tüketim artışına bağlıolarak ekonomik değeri de sürekli artan portakal dış pazarlarda daha çok portakal suyu olarak rağbetgörmektedir. Türkiye’nin portakal üretimi ağırlıklı olarak, Washington, Yafa ve diğer portakal çeşitlerindenoluşmaktadır. Portakal üretiminin %83’ünün yapıldığı Akdeniz Bölgesinde üretim sırasıyla Antalya, Adana, Hatayve Mersin illerinde daha çok yapılmaktadır. Türkiye’de portakal üretiminin %17’sinin yapıldığı Hatay ilindeüretim Dörtyol ve Erzin ilçelerinde yoğunlaşmaktadır. Bu çalışmada portakal üretiminin Dörtyol ilçesindekidurumu ve pazarlanma ile ilgili sorunlara çözüm önerilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Dörtyol ilçesindeportakal üretimi yapan 91 üreticiyle yapılan anketler sonucu elde edilen veriler çalışmanın ana materyalinioluşturmuştur. Araştırma sonuçlarına göre işletmelerde turunçgil arazi varlığı ortalama 47.31 da olarakbelirlenmiştir. Portakal üretiminde dekara düşen ağaç sayısı 20.94 adet/da ve ortalama ağaç verimi 160 kg/adetolarak saptanmıştır. Portakal üretiminde ağaç başına brüt kâr 52.13 TL/adet olarak saptanmıştır. Araştırmasonuçlarına göre ürün pazarlamada en önemli risk faktörünün %17.31 ile fiyat belirsizliği olduğu ve üretimde iseen önemli üretim risk faktörünün %10.67 ile üretim teknolojisi olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak tüketimiarttırıcı ve fiyat belirsizliğini ortadan kaldıracak şekilde çeşitlerin geliştirilmesi ve üretimin işlenmesine yönelikçalışmalar yapılmasına ihtiyaç vardır.en_US
dc.description.abstractOrange constitutes approximately 50% of citrus production in the world. Of the world orange production in Turkey ranks 7th and orange production meets about 4%. Due to the increase in consumption, orange, whose economic value is constantly increasing, is more in demand in foreign markets as orange juice. Orange production in Turkey, mainly, consists of Washington, Jaffa and other varieties. In the Mediterranean Region, where 83% of orange production is made, production is made more in Antalya, Adana, Hatay and Mersin provinces, respectively. In the province of Hatay, where 17% of orange production is made, production is concentrated in Dörtyol and Erzin districts. In this study, it is aimed to present the situation of orange production in Dörtyol district and solution suggestions for marketing problems. The main material of the study was the data obtained from the surveys conducted with 91 producers producing oranges in Dörtyol district. According to the results of the research, the average citrus land presence in the enterprises was determined as 47.31 da. The number of trees per decare in orange production has been determined as 20.94 per decare and the average tree yield as 160kg / pc. Gross profit per tree in orange production has been determined as 52.13 TL / piece. According to the results of the research, it has been determined that the most important risk factor in product marketing is the price uncertainty with 17.31% and the most important production risk factor in production is the production technology with 10.67%. As a result, there is a need for studies to develop and process varieties that will increase consumption and eliminate price uncertainty.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTürk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.isversionof10.30910/turkjans.817187en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPortakalen_US
dc.subjectÜretimen_US
dc.subjectTüketimen_US
dc.subjectPazarlamaen_US
dc.subjectOrangeen_US
dc.subjectProductionen_US
dc.subjectConsumptionen_US
dc.subjectMarketingen_US
dc.titleHatay İli Dörtyol İlçesinde Portakal Üretim ve Pazarlamasıen_US
dc.title.alternativeOrange Production and Marketing in District Dörtyol of Hatay Provinceen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalTürk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisien_US
dc.contributor.departmentİskenderun Meslek Yüksek Okulu -- Muhasebe ve Vergi Bölümüen_US
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage834en_US
dc.identifier.endpage846en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.isteauthorAtlı, Hüseyin Fatih
dc.relation.indexTR-Dizinen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster