Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAktaş, Mevlüt
dc.contributor.authorGenç, Münevver Ayçe
dc.contributor.authorBircan Yıldırım, Yasemin
dc.contributor.authorKaya, Doğukan
dc.contributor.authorÇalışıcı Narin, Özlem
dc.contributor.authorGenç, Ercüment
dc.date.accessioned2022-12-23T11:03:11Z
dc.date.available2022-12-23T11:03:11Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.citationAktaş, M., Genç, M. A., Bircan Yıldırım, Y., Kaya, D., Çalışıcı, Ö. & Genç, E. (2022). Effects of Thyme and Thyme Oil on Growth of White Shrimp, Litopenaeus vannamei . Acta Aquatica Turcica, 18 (1) , 81-92. https://doi.org/10.22392/actaquatr.976901en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.22392/actaquatr.976901
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12508/2459
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/actaquatr/issue/68388/976901
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to evaluate the effectiveness of different levels of thyme leaf and thyme oil as feed additives in white shrimp (Litopenaeus vannamei) culture. In the experiment, five groups were formed as 1% and 2% thyme leaves (ThyL1% and ThyL2%), 0.5% and 1% thyme oil (ThyO0.5% and ThyO1%), and control group. Shrimps (6.67±1.52 g) were stocked at a stocking rate of 15 shrimp/250 L (100% water change day-1) in a three-replications. At the end of the trial, the highest final body weight (14.90±2.77) and weight gain (8.22±0.72) were determined in the ThyO1% group and were statistically different compared to the control group (Final weight: 13.54±3.37, weight gain: 6.87±0.54) (p<0.05). While the best feed conversion ratio between the groups was similarly determined in the ThyO1% (2.59±0.92) group, there was no difference between the groups in terms of survival rates. Histological examination of hepatopancreatic tissues showed no difference in tissue morphology between the groups. Dry matter, crude protein, and crude ash contents did not differ significantly between the groups. The highest lipid content was found in the ThyO1% group (1.64) compared to the other groups (p<0.05). Saturated and unsaturated fatty acids composition values differed significantly for all groups. (p<0.05). As a result, it can be stated that 1% thyme oil added feed can be used as a growth promoter in white shrimp culture.en_US
dc.description.abstractThe Bu çalışmada, beyaz karides (Litopenaeus vannamei) yetiştiriciliğinde yem katkı maddesi olarak kekik yaprağı ve kekik yağının farklı besin takviyesi düzeylerinin etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Denemede, %1 ve %2 kekik yaprağı (ThyL1% ve ThyL2%), %0,5 ve %1 kekik yağı (ThyO0.5% ve ThyO1%) ve kontrol grubu olmak üzere beş grup oluşturulmuştur. Karidesler (6,67±1,52 g), üç tekerrürlü deneme düzeninde stoklama oranı 15 karides/250 L (günlük %100 su değişimi) olacak şekilde stoklanmıştır. Deneme sonunda, en yüksek final vücut ağırlığı (14,90±2,77) ve ağırlık artışı (8,22±0,72) ThyO1% grubunda belirlenmiş ve kontrol grubu (Final ağırlık: 13,54±3.37, ağırlık artışı: 6.87±0.54) ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak farklı bulunmuştur (p<0.05). Gruplar arasında en iyi yemden değerlendirme oranı benzer şekilde ThyO1% (2,59±0,92) grubunda belirlenirken, yaşama oranları bakımından gruplar arasında fark bulunmamıştır. Hepatopankreas dokularının histolojik incelemesi, gruplar arasında doku morfolojisi açısından fark olmadığını göstermiştir. Kuru madde, ham protein ve ham kül içerikleri gruplar arasında önemli ölçüde farklılık göstermemiştir. En yüksek lipid içeriği ThyO1% grubunda (1,64) saptanmış ve diğer gruplarla karşılaştırıldığında istatistiki fark oluşturmuştur (p<0.05). Doymuş ve doymamış yağ asitleri kompozisyon değerleri tüm gruplar için anlamlı farklılık göstermiştir. (p<0.05). Sonuç olarak, %1 kekik yağı katkılı yemin beyaz karideslerde büyüme destekleyicisi olarak kullanılabileceği ifade edilebilir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherActa Aquatica Turcicaen_US
dc.relation.isversionof10.22392/actaquatr.976901en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAromatic plantsen_US
dc.subjectFatty acidsen_US
dc.subjectHistologyen_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectShrimpen_US
dc.subjectAromatik bitkileren_US
dc.subjectYağ asitlerien_US
dc.subjectHistolojien_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectKaridesen_US
dc.titleEffects of Thyme and Thyme Oil on Growth of White Shrimp, Litopenaeus vannameien_US
dc.title.alternativeKekik ve Kekik Yağının Beyaz Karides Büyümesi Üzerine Etkileri, Litopenaeus vannameien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalActa Aquatica Turcicaen_US
dc.contributor.departmentDeniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi -- Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümüen_US
dc.identifier.volume18en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage81en_US
dc.identifier.endpage92en_US
dc.relation.echttps://dergipark.org.tr/tr/pub/actaquatr/issue/68388/976901
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.isteauthorAktaş, Mevlüt
dc.contributor.isteauthorGenç, Münevver Ayçe
dc.contributor.isteauthorBircan Yıldırım, Yasemin
dc.contributor.isteauthorÇalışıcı Narin, Özlem
dc.relation.indexTR-Dizinen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster