Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzyılmaz, Ayşe
dc.contributor.authorOcak, Kadriye
dc.contributor.authorDemirci, Sevil
dc.date.accessioned2023-12-14T06:42:39Z
dc.date.available2023-12-14T06:42:39Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationOzyilmaz, A., Ocak, K., Demirci, S. (2023). Divergences of Biochemical Features of Three Reared Trouts; Brook Trout (Salvelinus fontinalis, Mitchill 1814), Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1972), and Black Sea Trout (Salmo trutta labrax Pallas 1811). Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 26(1), 192 - 200. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1038290en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1038290
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12508/2654
dc.description.abstractThe objective of this present study is to signify biochemical features of three reared trouts (brook trout, rainbow trout, Black Sea trout) that are economically consequential and reared fish species in the Eastern Black Sea region. The rainbow trout has been reared successfully for a long period of time. However, brook trout and the Black Sea trout have been two new species to be reared in the region with a high potential contribution to the economy. Therefore, there is a strong need to determine and report the differences between the fish (especially the two new species), levels of carbohydrates, energy, carotenes (Vitamin A), fatty acid, and proximate composition (protein, lipid, moisture, and ash). In addition, the lipid indices [Atherogenic Index (AI), Thrombogenic Index (TI), and polyene index (PI)] were also measured and reported for the trouts. Moreover, the color of the fillets of the fish was also measured. The results of this present study show that the average levels of moisture and protein varied while the average levels of lipid and ash were close to each other. The highest levels of carbohydrates, energy, and carotenes were determined in the muscle of brook trout in this study. The highest meat yield was also obtained from brook trout followed by Black Sea trout and rainbow trout. A total of 19 fatty acids were determined for Black Sea trout and brook trout and 17 fatty acids for rainbow trout in the present study. The omega-3 levels of the all trout used for the present study were roughly twice as much as that of the omega-6, except for rainbow trout.en_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ekonomik olarak önemli ve yetiştirilen üç alabalık (kaynak alabalığı, gökkuşağı alabalığı ve Karadeniz alabalığı) türünün bazı biyokimyasal özelliklerini belirlemektir. Gökkuşağı alabalığı uzun süredir başarıyla yetiştirilmektedir. Ancak kaynak alabalığı ve Karadeniz alabalığı bölgede yetiştirilmeye başlanan ve ekonomiye katkısı yüksek iki yeni tür olmuştur. Bu nedenle, balıklar (özellikle iki yeni tür) arasındaki karbonhidrat, enerji, karoten (A Vitamini) ve yağ asidi ve besin bileşenleri (protein, lipit, nem ve kül) seviyelerindeki farklılıkları belirlemeye ve raporlamaya güçlü bir ihtiyaç vardır. Ayrıca, balıkların lipit indeksleri [Aterojenik Indeks (AI), Trombojenik Indeks (TI) ve polien indeksi (PI)] de hesaplanmıştır. Ek olarak, bu çalışmada balıkların fileto renkleri de ölçülmüştür. Balıklarda ortalama nem ve protein seviyeleri farklılık gösterirken, lipit ve kül seviyeleri birbirine yakın bulunmuştur. Bu çalışmada en yüksek karbonhidrat, enerji ve karoten seviyeleri kaynak alabalığında belirlenmiştir. En yüksek et verimi yine kaynak alabalığından elde edilmiştir, bunu Karadeniz alası ve gökkuşağı alabalığı izlemiştir. Çalışma için Karadeniz alası ve kaynak alabalığında toplam 19 yağ asidi ve gökkuşağı alabalığı için 17 yağ asidi belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan tüm alabalıkların yaklaşık omega-3 seviyelerinin, gökkuşağı alabalığı hariç, omega-6 seviyelerine oranları kabaca iki katı olduğu belirlenmiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.18016/ksutarimdoga.vi.1038290en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectProximate compositionen_US
dc.subjectTrouten_US
dc.subjectCarotene (Vitamin A)en_US
dc.subjectFillet coloren_US
dc.subjectFatty aciden_US
dc.subject.classificationChemistry - Chemometrics - Liquid Chromatography
dc.subject.otherWild brown trout
dc.subject.otherProximate composition
dc.subject.otherMunzur river
dc.subject.otherOil
dc.subject.otherTunceli
dc.titleDivergences of Biochemical Features of Three Reared Trouts; Brook Trout (Salvelinus fontinalis, Mitchill 1814), Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1972), and Black Sea Trout (Salmo trutta labrax Pallas 1811)en_US
dc.title.alternativeYetiştiriciği Yapılan Üç Tür Alabalığın; Kaynak Alabalığı (Salvelinus fontinalis, Mitchill 1814), Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1972) ve Karadeniz Alasının (Salmo trutta labrax Pallas 1811) Biyokimyasal Özelliklerinin Farklılıklarıen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisien_US
dc.contributor.departmentDeniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi -- Deniz Teknolojileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume26en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage192en_US
dc.identifier.endpage200en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.isteauthorÖzyılmaz, Ayşe
dc.contributor.isteauthorOcak, Kadriye
dc.contributor.isteauthorDemirci, Sevil
dc.relation.indexWeb of Science - TR-Dizinen_US
dc.relation.indexWeb of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster