Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorEryılmaz, Gamze
dc.contributor.authorBüyüktepe, Hülya
dc.date.accessioned2023-12-26T08:23:55Z
dc.date.available2023-12-26T08:23:55Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.citationBüyüktepe, H. (2022). Hatay iline yönelik gastronomi imaj algısının metafor yoluyla incelenmesi: Gastronomi eğitimi alan öğrenciler üzerine bir araştırma. ( Yüksek lisans tezi ). İskenderun Teknik Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Ana Bilim Dalı, Hatay.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12508/2807
dc.description.abstractGastronomi bölümü öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen tez çalışmasında öğrencilerin Hatay iline yönelik gastronomi imaj algılarının metafor yöntemi ile tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle literatür taraması yapılmış, gastronomi, gastronomi imajı, Hatay gastronomisi ve metafor kavramı konuları incelenmiştir. Uygulama aşamasında, öğrencilerin algısını ölçmek amacıyla yarı yapılandırılmış bir form geliştirilmiştir. Öğrencilerin Hatay yemeklerine yönelik metaforik algılarını belirleyebilmek için “Hatay gastronomisi/mutfağı…benzer. Çünkü…” biçiminde açık uçlu bir soru sorulmuş ve formda bulunan boşlukları sebepleriyle birlikte doldurmaları istenmiştir. Araştırma verileri 2022 yılı Mart-Nisan ayları arasında toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Hatay ilinde bulunan İskenderun Teknik Üniversitesi ile Mustafa Kemal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü lisans öğrencilerini kapsayan, 138 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırma bulgularından hareketle tüm katılımcıların (138) metafor ürettiği görülmüştür. Söz konusu metaforlar, iki nitel araştırma uzmanının görüşü alınarak 3 temel kategoride sınıflandırılmıştır. Öğrenciler, Hatay mutfağına yönelik en fazla “gökkuşağı, baharatçı ve deniz” metaforlarını üretmişlerdir. Olumsuz olarak üretilen metaforlardan bazıları ise “atık yağ, seyyar esnaf, balon” metaforları olmuştur. Sonuçta öğrencilerin Hatay gastronomisi/mutfağına yönelik algılarının yüksek düzeyde, olumlu olduğu tespit edilmiş ve olumsuz olarak üretilen metaforlara sonuç bölümünde öneriler geliştirilmiştir. Bu önerilerden hareketle öğrencilerin ve toplumun bilinçlendirilebileceği düşünülmektediren_US
dc.description.abstractIn the thesis study carried out for the students of the gastronomy department, it is aimed to determine the gastronomy image perceptions of the students towards the province of Hatay with the metaphor method. In order to determine the relevant purpose, first of all, literature review was conducted, gastronomy, gastronomy image, gastronomy of Hatay and the concept of metaphor were examined. In the application phase, a semi-structured form was developed to measure students perceptions. In order to determine the metaphorical perceptions of students towards Hatay dishes, "Hatay gastronomy/cuisine is similar to... Because…" an open-ended question was asked in the form and they were asked to fill in the blanks in the form with their reasons. Research data were collected between March and April 2022. The sample of the study consists of 138 participants, including undergraduate students of Iskenderun Technical University and Mustafa Kemal University, Department of Gastronomy and Culinary Arts, located in Hatay province. Based on the research findings, it was seen that all participants (138) produced metaphors. The metaphors in question were classified into 3 basic categories by taking the opinions of two qualitative research experts. Highest number of metaphors produced by students for Hatay cuisine were "rainbow, spice shop and sea", respectively. Some of the metaphors produced negatively were "waste oil, peddlers, balloon" metaphors. As a result, it was determined that the students' perceptions of Hatay gastronomy/cuisine were highly positive and suggestions were developed in the conclusion section for the metaphors produced negatively. Based on these suggestions, it is predicted that students and the society can be conscious.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİskenderun Teknik Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGastronomien_US
dc.subjectGastronomi imajıen_US
dc.subjectHatay gastronomisien_US
dc.subjectMetafor analizien_US
dc.subjectGastronomyen_US
dc.subjectGastronomy imageen_US
dc.subjectGastronomy of Hatayen_US
dc.subjectMetaphoren_US
dc.titleHatay iline yönelik gastronomi imaj algısının metafor yoluyla incelenmesi: Gastronomi eğitimi alan öğrenciler üzerine bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeExamination of gastronomy image perception by metaphor of Hatay province: A research on students taking gastronomy educationen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentTurizm Fakültesien_US
dc.identifier.startpageIVen_US
dc.identifier.endpage81en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.isteauthorEryılmaz, Gamze
dc.relation.indexİndeks Bilgisi Yoken_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster