Türkiye'de eti yenilebilen kurbağaların (Ranidae) biyolojisi, ekonomisi, avcılığı ve ihracatına yönelik yasal mevzuatı
Künye
Sereflisan, H., Alkaya, A. (2016). Türkiye'de eti yenilebilen kurbağaların (Ranidae) biyolojisi, ekonomisi, avcılığı ve ihracatına yönelik yasal mevzuatı. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4(7), 600-604. doi: 10.24925/turjaf.v4i7.600-604.654Özet
Türkiye'de önemli bir ihraç ürünü olan kurbağa üretimi, tamamen avcılığa dayalı olarak yapılmaktadır. Türkiye'de tüketimi yok denecek kadar az olan kurbağalar, su ürünleri işleme ve değerlendirme tesisleri tarafından başta Fransa olmak üzere, İtalya, İsviçre, Lübnan, Yunanistan ve İspanya'ya, beş firma tarafından, canlı kurbağa, soğutulmuş kurbağa bacağı ve dondurulmuş kurbağa bacağı şeklinde ihracatı yapılmaktadır. Türkiye'de kurbağa avcılığı ve ihracatı ile ilgili bazı düzenlemeler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nce hazırlanmaktadır. Bu düzenlemelerden biri olan 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen tebliğ ile avcılığa yönelik zaman yasağı getirilmiş olup, bu yasaklarda farklı iller için farklı tarihleri kapsayacak şekilde düzenlenmiştir. Türkiye'de Adana, Afyonkarahisar, Balıkesir, Bingöl, Bursa, Edirne, Hatay, Mersin ve Yalova mevzuat kapsamında gerekli analizlerin yapıldığı ve kurbağa avcılığına izin verilen av sahalarının bulunduğu illerdir. Son on yıllık İhracat miktarına karşılık gelen değerlere bakıldığında, 2013'te en yüksek ihracat miktarı gerçekleştirilmesine rağmen en düşük ihracat değeri elde edilmiştir. Aşırı avcılıktan dolayı avlanan birey ağırlığının düşük olması ihracat değerini önemli ölçüde olumsuz etkilemektedir. Bu durum avlanma yasağının toplayıcılıkta etkin illerde artırılması ve koruyucu ya da sınırlayıcı önlemlerin alınması gereğini ortaya koymaktadır. Sürdürülebilirliğin sağlanması için birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de kurbağa yetiştiriciliğinin yapılması önem arz etmektedir The frogs production is done on the basis of fully hunting, an important export product in Turkey. The frogs are almost no domestic consumption. The frogs are exported to France, Italy, Switzerland, Lebanon, Greece and Spain by five companies a processed form as live frog, frozen frog legs and chilled frog legs. In Turkey, some regulations related to hunting frogs and exports are prepared by under the Ministry of Agriculture and Rural Affairs General Directorate of Protection and Control. The hunting frogs is banned by 3/1 the Commercial Fisheries regulating the hunting notification. These prohibitions are designed to be different for each province. The provinces are permitted for frogs hunting by the legislation in Adana, Afyonkarahisar, Balıkesir, Bingöl, Bursa, Edirne, Bursa, Istanbul and Yalova. Frogs were exported in different amounts (kg) with different price in every year during the last ten years. The highest amounts of the frogs with the lowest of price were exported in 2013. Prey weight is shrinking due to overfishing. In this case, the price of export materials has got significantly negative effects. As a result, the ban on hunting and restrictive measures for protection should be taken seriously in some of the provinces. Hunting ban is absolutely necessary in Turkey. In many countries including Turkey, in order to ensure sustainability, it is important to do the frog breeding.
Kaynak
Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji DergisiTurkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology
Cilt
4Sayı
7Bağlantı
https://hdl.handle.net/20.500.12508/365https://doi.org/10.24925/turjaf.v4i7.600-604.654
https://trdizin.gov.tr/publication/journal/detail/TWpBek5EUTBOQT09
http://www.agrifoodscience.com/index.php/TURJAF