Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorNaz, Mehmet
dc.contributor.authorMıhalioğlu-Yenmiş, Asuman
dc.date.accessioned2019-07-16T13:54:53Z
dc.date.available2019-07-16T13:54:53Z
dc.date.issued2019en_US
dc.date.submitted2019
dc.identifier.citationMihalioglu-Yenmis, A. (2019). Akuakültürde kullanılabilme potansiyeline sahip alglerin besinsel salınımlarının belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi). İskenderun Teknik Üniversitesi / Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Hatay.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12508/976
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, farklı boyutlarda (100-200µm, 200-300µm, 300-500µm ve 500-800µm) Spirulina sp., Chlorella sp. ve Sargassum sp. içeren mikroyemlerin farklı zamanlara (1.,3.,5. ve 15. dakikalarda) göre biyokimyasal ve besinsel kayıplarını belirlemektir. Çalışmada test edilen alglerin en düşük ve en yüksek kül, lipit ve protein değerleri sırasıyla %3,29±0,031 (Chlorella sp.)-%27,94±0,023 (Sargassum sp.), %0,91±0,024 (Sargassum sp.)-%8,91±0,04 (Spirulina sp.) ve %20,69±0,07 (Sargassum sp.)-%56,98±0,216 (Chlorella sp.) aralığında değişim göstermiştir (p < .05). Chlorella sp.'nin 2532 Da≥ besinsel salınımının, Spirulina sp. ve Sargassum sp.'den daha düşük olduğu belirlenmiştir. Spirulina sp. ve Sargassum sp. içeren mikroyemlerin besinsel kayıpları incelendiğinde en yüksek % dağılımın 2532 Da≥ aralığında, en düşük % dağılımın ise 2532-13000 Da aralığında olduğu belirlenmiştir. Buna karşılık, Chlorela sp. içeren mikroyemlerin besinsel kayıpları incelendiğinde en yüksek % dağılımı 13700-67000 Da aralığında, en düşük % dağılımın ise 67000 Da≤ aralığında olduğu belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan alginat metodun, üretilen mikroyemlerin biyokimyasal kompozisyonları test edilen alglerin kül, lipit ve protein seviyelerini yansıtmasından dolayı iyi performansa sahip olduğu gözlenmiştir. Sonuçlar aynı zamanda, mikroyem formülasyonlarında Spirulina sp. ve Sargassum sp.'nin 2532 Da≥ moleküler ağırlığı içeren yüksek besinsel kayıplara sebep olabileceğini, buna karşılık, rasyonlarda Chlorella sp.'nin kullanımının 13700-67000 Da besinsel kayıplarıyla sonuçlanacağını ortaya koymuştur.en_US
dc.description.abstractThe purpose of the study were to determine the biochemical compositions and the leaching ratios according to different times (1 minute, 3 minutes, 5 minutes and 15 minutes) of microdiets containing Spirulina sp., Chlorella sp. and Sargassum sp. in different sizes (100–200 μm, 200–300 μm, 300–500 μm and 500–800 μm). The lowest and highest ash, lipid and protein values of algae tested were 3.29 ± 0.031% (Chlorella sp.)–27.94 ± 0.023% (Sargassum sp.), 0.91 ± 0.024% (Sargassum sp.)–8.91 ± 0.04% (Spirulina sp.) and 20.69 ± 0.07% (Sargassum sp.)–56.98 ± 0.216% (Chlorella sp.), respectively (p < .05). The 2532 Da≥ leaching ratio of Chlorella sp. was lower than those of Sargassum sp. and Spirulina sp.. The highest and lowest values for microdiets containing Spirulina sp. and Sargassum sp. were 2532 Da≥ and 2532–13,000 Da, respectively. However, the highest and lowest values for microdiets containing Chlorella sp. were 13,700–67,000 Da and 67,000 Da≤, respectively. In conclusion, the alginate method showed good performance because the biochemical compositions of microdiets produced reflected the ash, lipid and protein levels of algae tested. Results cautioned that the use of Spirulina sp. and Sargassum sp. in microdiets may yield the high leaching ratios containing 2532 Da≥ molecular weight. However, the use of Chlorella sp. results in the high leaching ratios containing 13,700–67,000 Da molecular weight.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİskenderun Teknik Üniversitesi / Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü / Su Ürünleri Anabilim Dalıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMikroyemen_US
dc.subjectBesinsel kayıplaren_US
dc.subjectSpirulina sp.en_US
dc.subjectSargassum sp.en_US
dc.subjectChlorella sp.en_US
dc.subjectMicrodieten_US
dc.subjectNutritional lossesen_US
dc.titleAkuakültürde kullanılabilme potansiyeline sahip alglerin besinsel salınımlarının belirlenmesien_US
dc.title.alternativeThe determination of nutritional leaching of algae having the useable potential in aquacultureen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentDeniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesien_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.isteauthorMıhalioğlu-Yenmiş, Asuman
dc.contributor.isteauthorNaz, Mehmet
dc.relation.indexİndeks Bilgisi Yoken_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster