• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
teknoversite
View Item 
  •   DSpace Home
  • Fakülteler
  • Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
  • Biyomedikal Mühendisliği
  • Makale Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Fakülteler
  • Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
  • Biyomedikal Mühendisliği
  • Makale Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Propilparabenin Daphnia magna ve Saccharomyces cerevisiae Üzerindeki Toksik Etkilerinin Araştırılması

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (698.0Kb)

Date

2021

Author

Bereketoğlu, Ceyhun

Metadata

Show full item record

Citation

Bereketoğlu, C., (2021). Propilparabenin Daphnia magna ve Saccharomyces cerevisiae Üzerindeki Toksik Etkilerinin Araştırılması. International journal of advances in engineering and pure sciences (Online), 33(1), 143 - 149. https://doi.org/10.7240/jeps.824250

Abstract

Parabenler, gıda, kozmetik ve ilaç gibi farklı ticari ürünlerde koruyucu olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. En yaygın kullanılan parabenlerden birisi olan propilparaben (PP) mikrobiyal büyümeyi engelleyerek birçok tüketici ürünün raf ömrünü uzatmaktadır. PP dahil olmak üzere parabenlerin geniş kullanımları çevrede birikimlerine sebep olmaktadır. Bu çalışmada, PP’nin Daphnia magna (D. magna) ve Saccharamyces cerevisiae (S. cerevisiae) üzerindeki olumsuz etkilerini belirlemek için toksisite analizleri yapılmıştır. Bu amaçla, D. magna yavruları (< 24 saat), çok düşük konsantrasyondan (0.01 μM) çok yüksek konsantrasyona (500 μM) kadar değişen çeşitli PP konsantrasyonlarına 48 saat boyunca maruz bırakılmış ve PP’nin sağkalım üzerindeki etkisi ve LC50 değerleri incelenmiştir. Buna göre, 100 μM ve üzeri PP konsantrasyonlarının D. magna’da yüksek seviyede toksik olduğu belirlenmiştir. LC50 değerleri 24 ve 48 saat maruziyetleri için sırasıyla 58 μM ve 49.3 μM olarak bulunmuştur. Diğer taraftan, farklı PP konsantrasyonlarının (10, 50, 100, 400, 800 ve 1000 μM PP) S. cerevisiae’ye olan etkileri büyüme kinetiği ve hücreler üzerindeki inhibisyon seviyeleri incelenerek belirlenmiştir. Büyüme kinetiğinde 100 μM PP’ye kadar olan konsantrasyonlarda herhangi bir etki gözlemlenmezken, daha yüksek konsantrasyonlarda büyüme kinetiğinde belirgin bir düşüş tespit edilmiştir. Bununla birlikte konsantrasyon arttıkça hücre inhibisyonunda artış gözlemlenmiştir. PP’nin iki model organizmadaki etkileri karşılaştırıldığında D. magna’da daha yüksek toksisite tespit edilmiştir. Genel olarak, bu çalışma, PP'nin olumsuz etkileri hakkında önemli bilgiler sağlamış ve parabenlerle ilişkili toksisitenin moleküler mekanizmasını keşfetmek için daha fazla araştırmanın gerekliliğini ortaya koymuştur
 
Parabens are widely used as a preservative in different commercial products such as food, cosmetics and pharmaceuticals. Propylparaben (PP), one of the most widely used parabens, prevents microbial growth and extends the shelf life of many consumer products. The wide use of parabens, including PP, causes their accumulation in the environment. In this study, toxicity analyzes were conducted to determine the adverse effects of PP on Daphnia magna (D. magna) and Saccharamyces cerevisiae (S. cerevisiae). For this purpose, D. magna juveniles (<24 hours) were exposed to various PP concentrations ranging from very low concentration (0.01 μM) to very high concentration (500 μM) for 48 hours, and the effects of PP on survival were investigated and LC50 values were determined. PP concentations at 100 μM and above were highly toxic to D. magna. LC50 values were 58 μM and 49.3 μM at 24 and 48 h exposures, respectively. Meanwhile, the effects of various PP concentrations (10, 50, 100, 400, 800 and 1000 μM PP) on S. cerevisiae were determined using growth kinetics and inhibition levels as endpoints. While no effect on growth kinetics was observed at concentrations up to 100 μM PP, higher concentrations resulted in significant decrease in growth kinetics of yeast cells. Cell inhibition increased with increase of PP concentrations. PP showed higher toxicity in D. magna compared to S. cerevisiae. Overall, this study provided important insight into the adverse effects of PP and demonstrated the need for further research to explore the molecular mechanism of parabens-associated toxicity.
 

Source

International journal of advances in engineering and pure sciences (Online)

Volume

33

Issue

1

URI

https://doi.org/10.7240/jeps.824250
https://hdl.handle.net/20.500.12508/2084
https://dergipark.org.tr/tr/pub/jeps/issue/59877/824250

Collections

  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [666]
  • Makale Koleksiyonu [89]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Instruction | Guide | Contact |

DSpace@İSTE

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo
Dergi Adı / ISSN Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

Başlık İle Başlar İçerir ISSN


Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeİSTE AuthorIndexed SourcesThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeİSTE AuthorIndexed Sources

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Guide|| Instruction || Library || Iskenderun Technical University || OAI-PMH ||

Iskenderun Technical University, İskenderun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Iskenderun Technical University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@İSTE:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.