• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
teknoversite
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Highly sensitive metamaterial-based microwave sensor for the application of milk and dairy products

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (19.23Mb)

Tarih

2022

Yazar

Abdulkarim, Yadgar I.
Bakır, Mehmet
Yaşar, İbrahim
Ulutaş, Hasan
Karaaslan, Muharrem
Alkurt, Fatih Özkan
Sabah, Cumali
Dong, Jian

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Abdulkarim, Y.I., Bakır, M., Yaşar, İ., Ulutaş, H., Karaaslan, M., Alkurt, F.Ö., Sabah, C., Dong, J. (2022). Highly sensitive metamaterial-based microwave sensor for the application of milk and dairy products. Applied Optics, 61 (8), pp. 1972-1981. https://opg.optica.org/ao/abstract.cfm?URI=ao-61-8-1972

Özet

In this work, a novel, to the best of our knowledge, metamaterial-based microwave sensor is designed, numerically simulated, and experimentally tested for milk and dairy products in the frequency range of 8 to 9 GHz. The proposed structure is composed of copper split-ring resonators printed on Arlon Diclad 527 dielectric substrate. Reflection coefficient S11 was determined by using numerical simulation, and the structure was experimentally tested to validate the sensor at the X band frequency. The material under the test was placed in the sensor layer just behind the proposed structure, and the design was optimized to sense the change in the dielectric constant via resonance frequency shifts. The proposed study was not only used for fat contents and freshness checking of milk, it was also applied to other dairy products such as cheese, ayran, and yogurt. The maximum resonance frequency shift was observed in yogurt to be 140 MHz, and the minimum frequency shift was observed in fresh and spoiled ayran to be around 40 MHz. This work provides a new approach to the current metamaterial sensor studies existing in literature by having novel material applications with new microwave metamaterial sensors.

Kaynak

Applied Optics

Cilt

61

Sayı

8

Bağlantı

https://opg.optica.org/ao/abstract.cfm?URI=ao-61-8-1972
https://doi.org/10.1364/AO.451900
https://hdl.handle.net/20.500.12508/2226

Koleksiyonlar

  • Araştırma Çıktıları | Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [1420]
  • Araştırma Çıktıları | Web of Science İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [1460]
  • Makale Koleksiyonu [273]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@İSTE

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo
Dergi Adı / ISSN Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

Başlık İle Başlar İçerir ISSN


Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim ŞekliİSTE Yazarına Göreİndekslendiği Kaynaklara GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim ŞekliİSTE Yazarına Göreİndekslendiği Kaynaklara Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || İskenderun Teknik Üniversitesi || OAI-PMH ||

İskenderun Teknik Üniversitesi, İskenderun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
İskenderun Teknik Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@İSTE:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.