• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
teknoversite
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi
  • Su Ürünleri Yetiştiriciliği
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi
  • Su Ürünleri Yetiştiriciliği
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effects of Adding Laurel (Laurus nobilis) Essential Oil to the Diet of Tilapia Fish on Growth and Intestinal Histology

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (3.214Mb)

Tarih

2022

Yazar

Yazıcı, Metin
Mazlum, Yavuz
Naz, Mehmet
Ürkü, Çiğdem
Türkmen, Musa
Akaylı, Tülay

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Yazici, M., Mazlum, Y., Naz, M., Urku, C., Turkmen, M., & Akayli, T. (2022). Effects of adding laurel (Laurus nobilis) essential oil to the diet of tilapia fish on growth and intestinal histology. Aquatic Sciences and Engineering, 37(4), 195-204. https://doi.org/10.26650/ASE20221101489

Özet

The effects of adding laurel oil to the experimental diet on growth performance, biochemical compositions of fish and feeds, sand liver and intestine histology in Nile tilapia (Oreochromis niloticus) juveniles were evaluated. 180 fish (12±0.02 g) were used in the study. They were randomly placed in 12 tanks with a volume of 500 liters, with 15 fish per tank. The commercial laurel oil was added to the diets at 0, 0.3, 0.6, and 1.2%. The fish were fed with experimental diets twice a day as apparent satiation for 60 days. In the current study, weight gain (WG), feed conversion ratio (FCR), specific growth rate (SGR) and survival rates (SR) were statistically similar (p>0.05). While no difference was observed between protein and ash values in the biochemical analysis of fish, lipid values were found to be lower in the 0.3% and 0.6 supplemented groups compared to the control and 1.2% supplemented groups. In addition, there was no statistical difference in protein, lipid, and ash values in the biochemical composition of the feeds. In the study, essential oil components of Laurus nobilis oil such as Linalool, Elemene, Trans-Caryophyllene, Cis-α-Bisabolene, Α-Terpinyl Acetate, Methyleugenol, β-Eudesmol were determined in low levels. The addition of 0.3% laurel oil to the diet did not cause histopathological findings, and it was found to improve liver and intestinal tissues. In conclusion, it is suggested that 0.3% laurel oil addition can be used as a feed additive in tilapia culture, especially considering the data obtained from growth and histological analyzes. Further studies are deserved need to examine the effects of laurel oil on immunity and resistance to various stress factors in other fish.

Kaynak

Aquatic Sciences and Engineering

Cilt

37

Sayı

4

Bağlantı

https://doi.org/10.26650/ASE20221101489
https://hdl.handle.net/20.500.12508/2379

Koleksiyonlar

  • Araştırma Çıktıları | Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [1420]
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [666]
  • Makale Koleksiyonu [104]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@İSTE

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo
Dergi Adı / ISSN Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

Başlık İle Başlar İçerir ISSN


Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim ŞekliİSTE Yazarına Göreİndekslendiği Kaynaklara GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim ŞekliİSTE Yazarına Göreİndekslendiği Kaynaklara Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || İskenderun Teknik Üniversitesi || OAI-PMH ||

İskenderun Teknik Üniversitesi, İskenderun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
İskenderun Teknik Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@İSTE:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.