• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
teknoversite
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR - Dizin
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR - Dizin
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The Effects of Cutting Parameters Used in Milling X153CrMoV12 Cold Work Tool Steel by End Mills on Surface Roughness and Hardness of The Workpiece

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (1004.Kb)

Tarih

2022

Yazar

Ceritbinmez, Ferhat
Kanca, Erdoğan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Ceritbinmez, F. Kanca, E. (2022). The Effects of Cutting Parameters Used in Milling X153CrMoV12 Cold Work Tool Steel by End Mills on Surface Roughness and Hardness of The Workpiece . Gazi University Journal of Science Part C: Design and Technology, 10 (1) , 27-38. https://doi.org/10.29109/gujsc.1017383

Özet

The goal of this project is to investigate the effect of the spindle speed and feed rate used in milling X153CrMoV12 cold work steel by X5070 blue coated solid carbide end mill on surface roughness and hardness of the workpiece. For this purpose, 0.2 mm material was removed in one pass without using refrigerant with the machining parameters of 2000, 2500, 2800, 3000 rpm spindle speed and 160, 180, 200, 240 mm/min feed rate. As a result of the tests, the topographic structure, surface roughness, surface hardness and microhardness of the machined surfaces were determined by Leica DMS300, Mitutoyo SJ 210, HRS-150 digital rockwell hardness tester and microhardness tester Future-Tech FM-700, respectively. As the feed rate increased at a constant 2800 rpm spindle speed, the surface roughness (SR) increased as the amount of metal removed per unit time increased. As the spindle speed increased at a constant feed rate of 180 mm/min, the amount of chips for the next cutting decreased, as the cutting blade removed more chips with each turn, and therefore the surface roughness decreased. The effects of spindle speed and feed rate machining parameters on the surface hardness were not much, and the hardness value before and after the process was measured between 60-62 HRC. However, it was determined that the microhardness value decreased due to the use of heathardened steel as well as the heat generated by the milling parameters in the regions 50-350 µm deep from the machined surface.

Kaynak

Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji
Gazi University Journal of Science Part C: Design and Technology

Cilt

10

Sayı

1

Bağlantı

https://doi.org/10.29109/gujsc.1017383
https://dergipark.org.tr/tr/pub/gujsc/issue/68936/1017383
https://hdl.handle.net/20.500.12508/2443

Koleksiyonlar

  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [666]
  • Makale Koleksiyonu [205]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@İSTE

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo
Dergi Adı / ISSN Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

Başlık İle Başlar İçerir ISSN


Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim ŞekliİSTE Yazarına Göreİndekslendiği Kaynaklara GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim ŞekliİSTE Yazarına Göreİndekslendiği Kaynaklara Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || İskenderun Teknik Üniversitesi || OAI-PMH ||

İskenderun Teknik Üniversitesi, İskenderun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
İskenderun Teknik Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@İSTE:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.