• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
teknoversite
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Turizm Fakültesi
  • Turizm İşletmeciliği
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Turizm Fakültesi
  • Turizm İşletmeciliği
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Turizm Eğitimi Alan Ortaöğretim Öğrencilerinin Turizm ve Etkilerine Yönelik Algıları: Hatay Örneği

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (573.4Kb)

Tarih

2021

Yazar

Demirtaş, Nihat
Keskin, Meryem
Gökçe, Fikret

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Demirtaş, N., Keskin, M., Gökçe, F. (2021). Turizm Eğitimi Alan Ortaöğretim Öğrencilerinin Turizm ve Etkilerine Yönelik Algıları: Hatay Örneği. Journal of gastronomy, hospitality and travel (Online), 4(2), 647 - 659.

Özet

Turizm faaliyetleri her geçen gün ilerleme ve gelişme göstermektedir. Türkiye’nin en güneyindeki Hatay ili de turizm alanında devamlı büyüme gösteren şehirlerden birisidir. Bu ilerleme ve gelişmeler bazı etkileri beraberinde getirmektedir. Bu etkiler; sosyokültürel, ekonomik ve çevresel etkilerdir. Araştırmada turizm eğitimi alan öğrencilerin turizmin etkilerini ve turizme yönelik algılarının ne düzeyde olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda yapılacak araştırmada evren olarak Hatay ili, örneklem olarak Hatay’ın Antakya ilçesinde Nimet Fahri Öksüz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Arsuz ilçesinde Uluçınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde turizm eğitimi alan 757 öğrenci seçilmiştir. Toplamda 623 öğrenciye anket uygulanmış tutarlı olan 529 anket analiz uygulanmıştır. Veriler IBM SPSS Statistics 25 programı ile analiz edilmiştir. Analiz bulgularında öğrencilere göre Hatay’ın turizm yönünden en önemli özelliğinin Hatay’ın tarihsel ve kültürel bir şehir olmasıdır. Turizmin çevresel ve ekonomik etkilerinin olumlu etkilediğini, sosyal ve kültürel etki olarak gelenek, görenek ve değerlerin olumlu etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır. Erkek öğrencilerin turizm algısı kız öğrencilerin turizm algısından daha yüksektir. Yiyecek-içecek hizmetleri okuyan öğrencilerin turizm algı düzeyleri, konaklama ve seyahat hizmetleri okuyan öğrencilerin turizm algı düzeylerinden fazladır. Ayrıca staj yapan öğrencilerin turizm algı düzeyleri staj yapmayan öğrencilerin turizm algı düzeylerinden daha yüksektir.
 
Tourism activities are progressing and developing every day. Hatay province, the southernmost province of Turkey, is one of the cities that has seen continuous growth and development in the field of tourism. These advances and developments bring some effects. These effects are socio-cultural, economic and environmental factors. In the study, it was aimed to determine the effects of tourism and the level of perceptions of students receiving tourism education. For this purpose, 757 students who studied tourism at Nimet Honorary Orphan Vocational and Technical Anatolian High School in Antakya district of Hatay, Ulucinar Vocational and Technical Anatolian High School in Arsuz district were selected as the universe in Hatay province, as a sample in the research to be carried out. A total of 623 students were surveyed. 529 questionnaires that are consistent have been analysed. The data were analysed using the IBM SPSS Statistics 25 program. According to the analysis findings, the most important feature of Hatay in terms of tourism is that Hatay is a historical and cultural city. It has been concluded that the environmental and economic effects of tourism have a positive impact, and traditions, customs and values as a social and cultural effect have been positively affected. The perception of tourism of male students is higher than the perception of tourism of female students. The level of tourism perception of students studying food and beverage services is higher than the level of tourism perception of students studying accommodation and travel services. In addition, the tourism perception levels of the students who completed the internship program are higher than the tourism perception levels of the students who did not complete the internship programs.
 

Kaynak

Journal of Gastronomy, Hospitality, and Travel

Cilt

4

Sayı

2

Bağlantı

https://hdl.handle.net/20.500.12508/2480

Koleksiyonlar

  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [666]
  • Makale Koleksiyonu [49]

İlgili Öğeler

Başlık, yazar, küratör ve konuya göre gösterilen ilgili öğeler.

  • Turistlerin Sinop ilinin alternatif turizm potansiyeline yönelik algılamalarının incelenmesi 

    Aydın, Özlem (İskenderun Teknik Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017)
    Turizm 20. yüzyılın en önemli sektörlerinden ve bölgesel kalkınmada en etkili araçlardan biridir. Turizmin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi açısından uygulanan yöntemlerden biri de alternatif turizm olanaklarının ...
  • Turizm 4.0 ve Turizm Eğitimi 

    Göral, Ramazan; Yurtlu, Murat (SRA Academic Publishing, 2022)
    GİRİŞ Dünyada hızla gelişen endüstrilerin başında gelen turizm; sosyal, kültürel, çevresel ve ekonomik bağlamda bölgeler ve ülkeler üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Turizm endüstrisinin sosyal ve kültürel hayata, ...
  • İşitme Engelli Turizmi (Sessiz Turizm): Dünya ve Türkiye Potansiyeline Yönelik Bir Değerlendirme 

    Yıldız, Zafer; Yıldız, Savaş; Bozyer, Sinem (Süleyman Demirel Üniversitesi, 2018)
    Turizm sektörü, dünyanın en hızlı gelişen sektörlerden biridir. Artan rekabet ortamında yeni turizm çeşitleri geliştirmek ve yeni destinasyonlarla daha fazla turisti cezbetmek önemli bir avantaj halini almıştır. ...



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@İSTE

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo
Dergi Adı / ISSN Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

Başlık İle Başlar İçerir ISSN


Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim ŞekliİSTE Yazarına Göreİndekslendiği Kaynaklara GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim ŞekliİSTE Yazarına Göreİndekslendiği Kaynaklara Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || İskenderun Teknik Üniversitesi || OAI-PMH ||

İskenderun Teknik Üniversitesi, İskenderun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
İskenderun Teknik Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@İSTE:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.