dc.contributor.author | Cinnioğlu, Hasan | |
dc.contributor.author | Atay, Lütfi | |
dc.contributor.author | Diker, Oğuz | |
dc.date.accessioned | 2021-01-05T08:10:28Z | |
dc.date.available | 2021-01-05T08:10:28Z | |
dc.date.issued | 2019 | en_US |
dc.identifier.citation | Cinnioğlu, H., Atay, L. & Diker, O. (2019). Yiyecek İçecek İşletmeleri Çalışanlarının Yöneticilerinde Algıladıkları Liderlik Davranışı ile İşten Ayrılma Niyetleri Arasındaki İlişki. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (1), 397-414.
https://doi.org/10.21325/jotags.2019.369 | en_US |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.21325/jotags.2019.369 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12508/1620 | |
dc.description.abstract | Özellikle emek yoğun, personel devir hızının fazla ve üretimle tüketimin eş zamanlı olduğu yiyecek içecek işletmelerinde çalışanların işten ayrılma niyetleri işletmelerin başarısı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle işletme yöneticilerinin işletmenin amaçlarını yerine getirirken, işletmeler açısından oldukça önemli bir konu olan çalışanların işten ayrılma niyetlerini azaltıcı liderlik davranışları sergilemesi gerekmektedir. Bu araştırmanın temel amacı yiyecek içecek işletmeleri çalışanlarının yöneticilerinde algıladıkları etkileşimci ve dönüşümcü liderlik davranışları ile işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amacı gerçekleştirmeye yönelik öncelikli konuyla ilgili ayrıntılı literatür taraması yapılmış ve daha sonra amaçlı örneklem yöntemi kullanılarak İstanbul’da faaliyet gösteren turizm işletme belgeli 1. sınıf yiyecek içecek işletmelerindeki toplam 491 çalışandan anket tekniği ile bilgi toplanmıştır. Anket tekniği sonucunda elde edilen verilerin analizinde; faktör analizi, yüzde ve frekans analizi, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre dönüşümcü liderlik ile işten ayrılma niyeti arasında negatif, etkileşimci liderlik ile işten ayrılma arasında ise pozitif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | Especially in food & beverage establishments that are labor-intensive, which have high personnel turnover rate and simultaneous production and consumption, employees' intention to quit the job has a significant impact on the success of enterprises. Therefore, while accomplishing the objectives of the enterprise, business managers should exhibit leadership behaviors that decrease the employees’ intention to quit the job, which is a very important issue for the enterprises. The main aim of this study is to examine the relationship between the food & beverage employees' perceived transactional/transformational leadership behavior of their managers and their intention to quit the job. In order to achieve this aim, firstly, a detailed literature survey on the subject was made and then by using the purposeful sampling method, information was gathered from a total of 491 employees working in the firstclass food and beverage companies operating in İstanbul with the tourism operation licence. Factor analysis, percent and frequency analysis, correlation and regression analysis were used in the analysis of the data obtained as a result of the survey technique. According to the results of the study, a negative relationship was found between transformational leadership and the intention to quit. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Journal of Tourism and Gastronomy Studies | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.21325/jotags.2019.369 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Etkileşimci liderlik | en_US |
dc.subject | Dönüşümcü liderlik | en_US |
dc.subject | İşten ayrılma niyeti | en_US |
dc.subject | Yiyecek içecek işletmeleri | en_US |
dc.subject | Transactional leadership | en_US |
dc.subject | Transformational leadership | en_US |
dc.subject | Intention to quit the job | en_US |
dc.subject | Food & beverage enterprises | en_US |
dc.title | Yiyecek İçecek İşletmeleri Çalışanlarının Yöneticilerinde Algıladıkları Liderlik Davranışı ile İşten Ayrılma Niyetleri Arasındaki İlişki | en_US |
dc.title.alternative | Relationship Between the Food & Beverage Employees' Perceived Leadership Behavior of Their Managers and Their Intention to Quit the Job | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Journal of Tourism and Gastronomy Studies | en_US |
dc.contributor.department | Turizm Fakültesi -- Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü | en_US |
dc.identifier.volume | 7 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 397 | en_US |
dc.identifier.endpage | 414 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.contributor.isteauthor | Cinnioğlu, Hasan | |
dc.contributor.isteauthor | Atay, Lütfi | |
dc.contributor.isteauthor | Diker, Oğuz | |
dc.relation.index | TR-Dizin | en_US |