Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBereketoğlu, Ceyhun
dc.date.accessioned2022-01-10T12:35:16Z
dc.date.available2022-01-10T12:35:16Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationBereketoğlu, C., (2021). Propilparabenin Daphnia magna ve Saccharomyces cerevisiae Üzerindeki Toksik Etkilerinin Araştırılması. International journal of advances in engineering and pure sciences (Online), 33(1), 143 - 149. https://doi.org/10.7240/jeps.824250en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.7240/jeps.824250
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12508/2084
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/jeps/issue/59877/824250
dc.description.abstractParabenler, gıda, kozmetik ve ilaç gibi farklı ticari ürünlerde koruyucu olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. En yaygın kullanılan parabenlerden birisi olan propilparaben (PP) mikrobiyal büyümeyi engelleyerek birçok tüketici ürünün raf ömrünü uzatmaktadır. PP dahil olmak üzere parabenlerin geniş kullanımları çevrede birikimlerine sebep olmaktadır. Bu çalışmada, PP’nin Daphnia magna (D. magna) ve Saccharamyces cerevisiae (S. cerevisiae) üzerindeki olumsuz etkilerini belirlemek için toksisite analizleri yapılmıştır. Bu amaçla, D. magna yavruları (< 24 saat), çok düşük konsantrasyondan (0.01 μM) çok yüksek konsantrasyona (500 μM) kadar değişen çeşitli PP konsantrasyonlarına 48 saat boyunca maruz bırakılmış ve PP’nin sağkalım üzerindeki etkisi ve LC50 değerleri incelenmiştir. Buna göre, 100 μM ve üzeri PP konsantrasyonlarının D. magna’da yüksek seviyede toksik olduğu belirlenmiştir. LC50 değerleri 24 ve 48 saat maruziyetleri için sırasıyla 58 μM ve 49.3 μM olarak bulunmuştur. Diğer taraftan, farklı PP konsantrasyonlarının (10, 50, 100, 400, 800 ve 1000 μM PP) S. cerevisiae’ye olan etkileri büyüme kinetiği ve hücreler üzerindeki inhibisyon seviyeleri incelenerek belirlenmiştir. Büyüme kinetiğinde 100 μM PP’ye kadar olan konsantrasyonlarda herhangi bir etki gözlemlenmezken, daha yüksek konsantrasyonlarda büyüme kinetiğinde belirgin bir düşüş tespit edilmiştir. Bununla birlikte konsantrasyon arttıkça hücre inhibisyonunda artış gözlemlenmiştir. PP’nin iki model organizmadaki etkileri karşılaştırıldığında D. magna’da daha yüksek toksisite tespit edilmiştir. Genel olarak, bu çalışma, PP'nin olumsuz etkileri hakkında önemli bilgiler sağlamış ve parabenlerle ilişkili toksisitenin moleküler mekanizmasını keşfetmek için daha fazla araştırmanın gerekliliğini ortaya koymuşturen_US
dc.description.abstractParabens are widely used as a preservative in different commercial products such as food, cosmetics and pharmaceuticals. Propylparaben (PP), one of the most widely used parabens, prevents microbial growth and extends the shelf life of many consumer products. The wide use of parabens, including PP, causes their accumulation in the environment. In this study, toxicity analyzes were conducted to determine the adverse effects of PP on Daphnia magna (D. magna) and Saccharamyces cerevisiae (S. cerevisiae). For this purpose, D. magna juveniles (<24 hours) were exposed to various PP concentrations ranging from very low concentration (0.01 μM) to very high concentration (500 μM) for 48 hours, and the effects of PP on survival were investigated and LC50 values were determined. PP concentations at 100 μM and above were highly toxic to D. magna. LC50 values were 58 μM and 49.3 μM at 24 and 48 h exposures, respectively. Meanwhile, the effects of various PP concentrations (10, 50, 100, 400, 800 and 1000 μM PP) on S. cerevisiae were determined using growth kinetics and inhibition levels as endpoints. While no effect on growth kinetics was observed at concentrations up to 100 μM PP, higher concentrations resulted in significant decrease in growth kinetics of yeast cells. Cell inhibition increased with increase of PP concentrations. PP showed higher toxicity in D. magna compared to S. cerevisiae. Overall, this study provided important insight into the adverse effects of PP and demonstrated the need for further research to explore the molecular mechanism of parabens-associated toxicity.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherInternational journal of advances in engineering and pure sciences (Online)en_US
dc.relation.isversionof10.7240/jeps.824250en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPropilparabenen_US
dc.subjectToksisiteen_US
dc.subjectD. magnaen_US
dc.subjectS. cerevisiaeen_US
dc.subjectLC50en_US
dc.subjectPropylparabenen_US
dc.subjectToxicityen_US
dc.subjectD. magnaen_US
dc.subjectS. cerevisiaeen_US
dc.titlePropilparabenin Daphnia magna ve Saccharomyces cerevisiae Üzerindeki Toksik Etkilerinin Araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigation The Toxic Effects of Propylparaben on Daphnia magna and Saccharomyces cerevisiaeen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalInternational journal of advances in engineering and pure sciences (Online)en_US
dc.contributor.departmentMühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi -- Biyomedikal Mühendisliği Bölümüen_US
dc.contributor.authorIDhttps://orcid.org/ 0000-0001-9400-7892en_US
dc.identifier.volume33en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage143en_US
dc.identifier.endpage149en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.isteauthorBereketoğlu, Ceyhun
dc.relation.indexTR-Dizinen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster