Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzdemir, Fatih
dc.contributor.authorGüngör, Büşra
dc.date.accessioned03.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-03T12:14:18Z
dc.date.available03.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-03T12:14:18Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.citationOzdemir, F., Gungor, B. (2016). Kültürel bir değer olarak unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Hatay yemekleri ve bu kültürel değerin korunması önerileri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4 (Special issue 1), 190-199. doi.org/10.21325/jotags.2016.30en_US
dc.identifier.issn2147-8775
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12508/362
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.21325/jotags.2016.30
dc.identifier.urihttps://www.jotags.org/en_US
dc.description.abstractBu çalışmada Hatay'ın öz kültürüne ait unutulmaya yüz tutmuş 17 yemek, bunları geleneksel usulde yapan Hatay'ın ev hanımları ile yüz yüze görüşülerek, tarifleri ve yapılışları araştırılıp sunulmuştur. Bu yemekler nohutlu köfte, soğanlı tavuk dolma, balık ekşilisi, alabalık sacaltı, kenger yoğurtlaması, kozyağı bozsulusu, ıspatanlı bulgur lepesi, kömeçli pirinç lepesi, balkabaklı pastırma, nişastalı guymak, kömbe, toğga, ekşili (eşgili) çorba, uşuratlı (yabani tere) börek, sac oruğu, zahter salatası ve mumbar dolmasıdır.Bu kültürün unutulmaması için neler yapılabilir? Hali hazırda neler yapılmaktadır? Genel bir değerlendirme yapılmıştır.Sonuç olarak, yapılacak olan yöresel yemek festivalleriyle, unutulmaya yüz tutmuş birçok yemek reçetesi gün yüzüne çıkarılabilir, yeni nesillerle buluşturulabilir. Ödüllü yöresel yemek yarışmaları ile dikkat çekilerek, geleneksel yemeklere ilgi arttırabilir. Hali hazırda Hatay Payas ilçesi MEB Halk Eğitim Merkezince açılan aşçılık kursu kapsamında yöresel yemekler uygulamalı olarak, geleneksel usullerle yerli halkın katılımı sağlanarak öğretilmektedir. Bu ve benzeri çalışmalar bizi biz yapan öz kültürümüzünyaşatılmasında çok önemli bir işlev görmektedir. Özellikle bu tür çalışmaların desteklenmesi elzemdir.en_US
dc.description.abstractIn this study, 17 almost forgotten dishes belong to Hatay'sown culture were investigated and presented by interviewing with housewives and collecting recipes and cooking. These dishes are chickpea patties, onion stuffed chicken, soured fish, trout sacalti,gundeliawith yogurt, kozyagi bozsulu,watercress with bulgur, rice with hibiscus, pumpkin with dried meat, cream with starch, meat stuffed pie, toğga soup, sour soup, garden cress pie, ground meat stuffed bulgur pie,thyme salad and rice stuffed sheep sausages. What can be done in order prevent this culture falling into oblivion? What has been done already? An overall assessment was made.As a result, it appears that with regional food festivals, many almost forgotten food recipes can be rediscovered and brought together for the new generations. The regional culinary competitions with awards can draw attention and may increase interest in traditional food. The Public Education Center under the Ministry of Education in Payas district of Hatay has already opened an applied culinary course of local specialties and teaches traditional methods and ensures participation of indigenous people. This and similar efforts are very important function for keeping alive the essence of our culture which make us who we are. It is especially essential to support such efforts.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherJournal of Tourism and Gastronomy Studiesen_US
dc.relation.isversionof10.21325/jotags.2016.30
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTraditional Hatay Fooden_US
dc.subjectFood Recipesen_US
dc.subjectLocal Flavorsen_US
dc.subjectGeleneksel Hatay Yemeklerien_US
dc.subjectYemek Reçetelerien_US
dc.subjectYöresel Tatlaren_US
dc.titleKültürel bir değer olarak unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Hatay yemekleri ve bu kültürel değerin korunması önerilerien_US
dc.title.alternativeHatay's traditional foods as a cultural value that sinking into oblivion and suggestions about protecting this cultural valueen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalJournal of Tourism and Gastronomy Studiesen_US
dc.relation.journalJotagsen_US
dc.contributor.departmentTurizm Fakültesien_US
dc.contributor.authorID136045
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issueSpecial issue 1en_US
dc.identifier.startpage190en_US
dc.identifier.endpage199en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US]
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.isteauthorÖzdemir, Fatihen_US
dc.contributor.isteauthorGüngör, Büşraen_US
dc.relation.indexTR-Dizinen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster